Çöp Sorunu Neden Çözülemiyor? Her Şey Bu Haberde!

Canip Baysal lisesi önünden geçen haber ekibimiz çöp konteynerlerinin etrafındaki çöp yığınlarını görünce konuyla ilgili bir araştırma yaptı. 

Çok ses getirecek bu haberimizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

https://www.youtube.com/watch?v=XOH2yuf355E&feature=youtu.be

Bolu belediyesi Alaaddin Yılmaz’ın başkan, şu anki başkanın Personel Müdürü olarak atadığı Songül Akman’ın ise Temizlik İşleri Müdürü olduğu 2013 yılında radikal bir karar alarak şehirdeki tüm çöp konteynerlerini değiştirip yeni nesil, yer altında tutulan ve akıllı olduğu söylenilen çöp konteynerleri ile değiştirme kararı aldı. 

https://youtu.be/FkX-LMaYELU

Alınan karar çerçevesinde 2013 yılından bu yana 1970 adet yer altı ve 1050 adet yer üstü çöp konteyneri alındı. Alınan konteynerler için Bolu belediyesinin yani Boluda yaşayan vatandaşların kasasından toplam 24.892.737,20 TL yani yaklaşık 25 milyon TL para çıktı. Ayrıca bu çöp konteynerlerine bolununsesi haber sitesinin haberine göre, haneler 496TL işletmeler ise metrekaresi üzerinden katılım ücreti ödediler.

İlgili habere göre işletmelerin ne kadar katılım bedeli ödediklerini hesaplamamız imkansız ancak 63 bin konutun konteynerlere katılım bedeli olarak 31.248.000 TL (31 milyon 248 bin) para toplandı. 

Yani şu anki Personel Müdürü zamanın Temizlik İşleri müdürü Songül Akman’ın önerisi ile getirilen adı akıllı olan bu sisteme Bolu halkının cebinden en az 56.140.737,20TL (56 milyon 140 bin 737 lira) para çıktı.

Peki akıllı olduğu söylenen bu sistem neden akılsız çıktı?

Akıllı olduğu söylenen çöp konteynerleri’nin akıllanabilmesi için ciddi anlamda para harcamak gerekiyor çünkü konteynerleri akıllı yapan sistem için ayrıca hizmet almak ve ücret ödemek gerekiyor.

Örneğin 2016 yılında bu sistemi kullanmak için hizmet alımı ihalesine çıkan belediye sistem çok pahalı olduğu için elinde 1170 adet yer altı çöp konteyneri olduğu halde 900 adet çöp konteynerine akıllı sistem konulmasına karar vererek ihaleye çıkıyor ve çıkılan ihaleyi 329.097,28TL bedel ile bir firma kazanıyor. 2016 yılında bir adet yer altı çöp konteynerinin sadece sinyal verme maliyeti yıllık 330 TL, konteyner bu parayı almazsa akıllanamıyor deyim yerinde ise ve Bolu belediyesi yüksek maliyetlerden sonra tekrar bu ihaleye çıkmıyor. Yani çöp konteynerleri 2017 yılından bu yana akılsız!

Ayrıca yer altı çöp konteynerlerinin koku yapmaması için Başkan Tanju Özcan’ın yıkama aracı alarak yine Belediyenin yüksek bir ücret ödediğini de hatırlatalım.

Sonuç:

Songül Akman tarafından yeni sisteme geçilerek personel sayısı ve nakliye masraflarından kurtulunması amaçlanmış ancak sinyalizasyon maliyetleri ve sistemde yaşanacak arızalar hiç hesaplanmamış sistem maliyetli olunca ve sürekli arıza verince eski sisteme dönülmüş ancak klasik araçlar yer altı konteynerlerini alacak düzenekte olmadıkları için araç sayısı yetersiz kalmış belediye her ne kadar yeni araç alımı yapsa da mevcut şartlar ve yer altı konteyner sayısının giderek arttığı düşünüldüğünde belediyenin daha çok kamyon ve personel alması gerekiyor.

Peki Ya Sorumlular?

Bolu halkından 56.140.737,20TL (56 milyon 140 bin 737 lira) paranın basit hesap hataları ile halkın cebinden çıkartan Songül Akman her ne kadar Alaaddin Yılmaz döneminde müdür olmuş olsa da sol görüşlü olduğu, şimdiki başkan Tanju Özcan ile de geçmişten günümüze kadar çok sıkı bağları olduğu herkesçe biliniyor. Farkındaysanız Ak partililerin ve vatandaşın bu konuda sert söylemlerine rağmen başkan Özcan bu konu ile ilgili siz yaptınız biz sizden belediye’yi aldık vb. beyanlarda bulunmadığı gibi parantez içerisinden Bolu halkına yarardan çok zararı dokunan Songül Akman’ı başkan yardımcısı olarak atamak istediği yine gelen bilgiler arasında. 

Songül Akman CHP 1

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir