Hukukçu Başkanın Hukuksuz Gafları

31 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve gelen avukat asıllı hukukçu millet vekili Tanju Özcan  katıldığı her platformda hukukçu olduğunu belirtmesine rağmen pek çok konuda gaflarda bulunuyor. Bunlardan birisi de belediyenin düzenlediği veya düzenleyeceği ihaleler hakkında gizli kalması gereken bilgileri açık açık basın yolu ile ifşa ediyor olması.

Belediye başkanı Tanju Özcan 11.11.2019 tarihinde basına yaptığı açıklamada “Bolu Belediyesinin yükümlülüğü derken, tünelin iç kaplaması bu. Tünelin iç kaplaması ile ilgili inşallah iki hafta içinde ihaleye çıkacağız. Takribi ihale bedeli, 18 milyon TL. Tüneli yaptık tamamladık diyenler, bunu duysun” diyerek söz konusu ihale hakkında gizli kalması gereken bilgiyi basın yolu ile ifşa etti.

Belediye başkanı Tanju Özcan, BGC ile 04.12.2019 tarihinde yapmış olduğu röportajda,  Bolu belediyesinin yapacağı Karadere tünel inşaat işi, katı atık su arıtma tesisi ve kültür sanat merkezi ihaleleri ile ilgili bilgiler verirken söz konusu ihaleler hakkında gizli kalması gereken yaklaşık maliyet bilgilerini yine basın yolu ile ifşa etti.

Başkan Özcan 04.12.2019 tarihinde yaptığı açıklamada “Şu an pis su arıtma ihalesinin çalışmalarını yapıyoruz. İhalenin bedeli 60 milyon TL civarında. İkincisi Karadere tüneli meselesi. Tüneli yaptık dediler de tüneli sadece açmışlar. Tünelin iç kaplamasını yapmamız gerekiyor. Bu da neredeyse 20 milyon lira gibi ekstra bir maliyet demek oluyor. Onu da öncelikli işler arasına aldık.  Belediyenin yanındaki iş merkezini yapmak istiyoruz. Yaklaşık 25 milyonluk bir iş.  Yerini Gazeteciler Cemiyeti karşısı olarak belirlediğimiz kültür sanat merkezinin ihalesini de 2020 yılı içerinde yapmak istiyoruz. Ciddi anlamda park yapacağız, yeni yollar açacağız. Bu yıl 100 bin metre kare taş yapmışız. Önümüzdeki yıl hedefimiz bunun 3 katı. Bu yıl yaklaşık 20 kilometre civarında asfalt yaptık. Önümüzdeki yıl hedefimiz 70 kilometre yapmak. En büyük payı fen işleri alıyor. Bu yıl bu bütçeyi biraz daha arttırdık. 2020 yılı daha çok yatırım yapılacak bir yıl olacak” şeklinde açıklamalarda bulunarak söz konusu ihalelerin gizli tutulması gereken bilgileri basın yolu ile ifşa etmiş oldu.

Gizli Tutulması Gereken Yaklaşık Maliyet Ne İşe Yarar?

4734 sayılı kamu ihale kanunu’na göre yaklaşık maliyet kısaca bir ihalenin omurgasıdır denilebilir yaklaşık maliyet olmadan ihale düzenlenemez. Yaklaşık maliyet ihale sonuçlanıncaya kadar hiç bir suretle ifşa edilemez.

Müteahhitlere verilen ihale dosyalarında aşırı düşük ve aşırı yüksek fiyatın yaklaşık maliyetin % de kaç altında veya üstünde kalırsa müteahhitin vereceği fiyatın aşırı düşük veya aşırı yüksek sayılacağını belirten bir değer verilir bu kesinlikle saklanmaz ve sembolü (N) harfidir. Karadere tüneli betonlanması için ihale dosyasında belirtilen sınır değer ise N=1,20 ‘dir. Bakınız aşağıdaki görsel.

Peki Yaklaşık Maliyet ve N sınır Değeri Bilinirse Ne Olur?   

Başkanın açıklamasına göre Karadere tünel işinin yaklaşık maliyeti 18 milyon TL ve ihale dosyasındaki sınır değer N=1,20 yani kurt bir müteahhit 18 milyon yaklaşık bedeli duyduktan sonra işin bedelini hemen 18 milyon bölü 1,20 =15 milyon TL bedel ile kazanabileceğini hesaplıyor. Ayrıca hiç bir müteahhit yaklaşık maliyet ve sınır değeri bildiği halde zarar ederim korkusu ile kesinlikle sınır değerin altında fiyat vermez!

Başkanın Yaklaşık Maliyetleri Açıklamasından Sonra Neler Oldu?

Başkan Özcan’ın bu açıklamalarından sonra Karadere tünelinin betonlanması ve Pis su arıtma tesisi ihaleleri olmak üzere iki ihale düzenlenirken bunlardan Karadere tüneli ihalesi belediye başkanının kankası konumundaki bir gazete tarafından ihale kesinleşmediği halde kesinleşmiş gibi haberleştirilerek ihale fiyatı açıklandı. Gazetenin haberine göre ihaleyi 15.486.000 TL (onbeşmilyondörtyüzseksenaltıbin) bedel ile bir firma itiraz yapılmaması durumunda kazandı. Yani işi kazanan müteahhit aşırı düşükte kalmayacağı ve zarar da etmeyeceği bir fiyatta ihaleyi kazanmış oldu.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Belediye başkanı Tanju Özcan’ın yapılacak olan bir şikayet ile ceza alması muhtemel iken ihaleye girip kazanamayan diğer isteklilerin başvuruları halinde ise ihaleler iptal edilebilir.

Hiç bir müteahhit firma yaklaşık maliyeti ve N sınır değerini duyduktan sonra kendi vereceği fiyat N sınır değerinin altında olsa da farklı maliyetler çıkabileceği ve zarar edebileceği düşüncesi ile ihaleye katılmaz ve de kamunun zararı oluşur bu zarar da Bolu halkının cebinden çıkar. 

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir