GES Üreticileri Kararın Geri Alınmasını Bekliyorlar

12 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan Elektrik piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde sanayicilere lisanssız Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapma imkanı sağlandığına ve ihtiyaç fazlası elektriğin YEKDEM çerçevesinde değerlendirilmek üzere 10 yıl süre ile satın alınmasına imkan tanıyan yönetmelik 11 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelikteki düzenleme ile tüketim fazlası enerjinin bedelsiz olarak sisteme verileceği yönünde yeniden düzenlendi.

EPDK’nın 12 Mayıs 2019 tarihinde yayımlamış olduğu yönetmelik ile çok sayıda yatırımcı hem ülkemizde hem de ilimizde sektöre yatırım yapmak için kolları sıvadı. Çok sayıda işletmeye hibe imkanı tanınırken hibeden yararlanamayan işletmeler ise Ziraat Bankası’ndan verilen 5 yıl vadeli GES kredisi kullanarak sektöre yatırım yaptı. Sektöre yatırım yapanlar EPDK’nın 11 Ağustosta yayımlamış olduğu yönetmelik ile hayatının şokunu yaşadılar. Şöyle ki;

EPDK’nın 11 Ağustosta yayımlamış olduğu yönetmelik ile Devlet, GES üreticilerine kendi işletmelerinde tükettiği elektrik kadar elektriği işletmeden satın alacağını, fazladan sisteme aktarılan elektrik için ise hiç bir ödemenin yapılmayacağını belirtiyor. Deyim yerinde ise yatırımcıya enayi gözü ile bakılıyor.

Milyonlarca lira kredi çeken yatırım yapan yatırımcılar “…dünya enerji açlığı çekerken bu yönetmelik ülkemizin çıkarlarına karşıdır. Yatırım yapmak için kredi çeken işletmeler kredilerini ödeme güçlüğü çekmeye başlamışlardır. Ayrıca bu yönetmelik ile vatandaşın devletine olan güveni de sarsılmaktadır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi, kararın geri alınması gerekir” sözleri ile duruma tepkilerini gösterirken dünyada enerji krizinin yaşandığı şu zamanda ilimizin siyasilerinin konu hakkında nasıl bir aksiyon alacakları ise merakla bekleniyor.

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir