GÖLKÖY SU REZERV ALANI İMARA MI AÇILIYOR?

Başkan Tanju Özcan’a ait olduğu söylenen gölün kıyısındaki 50 yıllık evde onarım ve tadilat çalışmaları olduğunu görerek, “Gölköy Barajı imara açıldı da bizim mi haberimiz yok” başlığıyla 8 Ekim 2020 tarihinde haber yapmıştık.

        Son günlerde yaşanan gelişmeler, Bolu’nun içme suyunu sağlayan “Gölköy su havzası rezerv alanı imara mı açılmak isteniyor?” endişelerimizi yeniden körükleyerek bu haberimizi yenileme gereği doğurdu. 

        Bolu halkının yıllardır içme su ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı ve koruma altındaki su havzasının imara açılması talebi ile ilgili olarak su havzası içerisinde arazi sahibi olan grupların Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile görüşmesi kamuoyunun tepkisine neden oldu.

       Bolu’nun içme suyunu sağlayan “Gölköy su havzası rezerv alanı imara mı açılmak isteniyor?” duyumları kamuoyunu endişelendirdi. Bilindiği gibi Gölköy Barajı yıllardan bu yana Bolu ilinin su ihtiyacını karşılıyor.

       GÖLKÖY BARAJI, BOLU HALKI İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP

       Karadere sularının devreye girmesi dahi Gölköy Barajının bu özelliğini ortadan kaldırmıyor. Hesaplamalara göre Karadere sularının devreye girmesi halinde Bolu’nun içme suyu ihtiyacının ancak 1/3 ü nü karşılayabiliyor. Dolayısı ile daha uzun yıllar Gölköy Barajında toplanan su Bolu için çok önemli. Buna göre Gölköy Barajı su havzası Orman ve Su işleri bakanlığının 29.06.2011 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik vasıtası ile korunuyor.

       GÖLKÖY’DE ORGANİK TARIM DIŞINDA YAPILAŞMA YASAK

       Bolu ili mücavir alanı içerinde kalan Gölköy barajı yakın çevresi ve rezerv koruma alanında bu sebeplerden ötürü herhangi bir yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor. Mutlak korunma alanı ve kısa, orta ve uzun mesafeli olarak üç ayrı kategoride tanımlanan su rezerv alanlarında sadece organik tarım yapılamasına izin veriliyor. Bu bağlamda Gölköy Barajı ve su rezerv kalanı da bu yönetmelik vasıtası ile koruma altında.

       ARAZİ SAHİPLERİ GÖLKÖY’ÜN İMARA AÇILMASI İÇİN ÖZCAN İLE GÖRÜŞTÜ

       Ancak Gölköy su havzasında iki büyük parsel sahibi olan şirket, Kooperatif ve özel kişilerin öteden beri Gölköy korunma alanlarında yapılaşma izni alabilmek için çaba gösterdikleri de biliniyor. Bunlardan biri eski sağlık bakanlarından Cengiz Gökçek ve Ülker grubunun ortak mülkiyeti olan alan, öteki ise AİBÜ eski Rektörü Yaşar Akbıyık döneminde kapatılmaya başlanılan, akademisyen ve bazı Bolulu esnafın ortak olduğu 92 bin metrekare büyüklüğünde olan parsel.

      TANJU ÖZCAN, GÖLKÖY’ÜN ‘İMARA AÇILMASINA’ SICAK BAKTI!

      Bu iki grup geçmiş yerel yönetimler döneminde de bu parsellerin imara açılması için çaba göstermiş ve istekleri kesin bir dille ret edilmişti. Bu gruplardan 92 bin metrekare büyüklüğünde ki parsel sahiplerinden bir heyetin Bolu Belediye başkanı Tanju Özcan’ı ziyaret ederek bölgede imar izni alabilmek için tekrar müracaatta bulunduğu öğrenildi.

      KOLEKTÖR HATTI KURULACAK!

      Yapılan ön görüşmede Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın talepleri dikkate aldığı ve konuya olumlu yaklaştığı da duyumları da alındı. Hatta Tanju Özcan’ın yapılaşma izninden sonra bölgeye kolektör hattı kurarak konunun bypass yöntemi ile çözülebileceğini ileri sürdüğü de iddia edildi. Gölköy su rezerv alanında barajda toplanan su sadece yağmur suları ile toplanmıyor, barajı besleyen dereler ve yer altı suları da var.
   

        ÖZCAN’IN İMAR TALEBİNE SICAK BAKMASI VATANDAŞI TEDİRGİN ETTİ

       Gölköy’ün imara açılması halinde gerek barajı besleyen derelerin ve yeraltı sularının da kirleneceği çok açık. Bu çok önemli sakıncalarına rağmen Gölköy havzasının imara açılması talebinin Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın önüne gelmesi ve ilk görüşmenin olumlu bir havada geçmiş olması Bolu halkını endişelendirecek boyutta. Konunu hassasiyetine binaen belediye başkanının kamuoyuna bu konuda derhal bir açıklama yapması gerekiyor.

8 Ekim 2020 tarihli haberimiz;

       Gölköy Barajı imara mı açıldı?

         Bolu’nun içme-kullanma suyunun temin edildiği Gölköy Barajı’nın etrafındaki arazilerde uzun bir süreden yapılaşma yasağı konulmuş ve bu yasak bugüne kadar ihlal edilmemişti.

         Gölköy Barajı’nın etrafında bugün yaptığımız bir gezide, barajın kuzey batı yamacında yan yana iki ev birden inşa edildiğini gördük. Batı kısmında ise yaklaşık 50 yıl önce inşa edilmiş olan Eczacı Muzaffer Hanım’a ait metruk durumdaki villanın el değiştirdiği ve Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın danışmanı tarafından satın alındığı belirtilen villada onarım ve tadilatlar yapıldığı gözlendi. Kıyı bandına 30-40 metre mesafede bulunan bu villanın ön tarafında ise sahipleri farklı kişiler olan yine iki adet tek katlı yeni binanın yapılmış olduğu görüldü.

       Bilindiği gibi Gölköy Barajı, Bolu’nun içme ve kullanma suyu havzası koruma planı ile yapılaşma yasağı getirilerek korunmaya alınmıştı.

       Bugün Gazetemizin yaptığı gözlem ile kıyıya yakın mesafelerde 2 adet yapımı devam eden yeni inşaat, 2 adet yeni yapılmış tek katlı bina ve 1 adet uzun yıllar kullanılmadığı için metruk durumda bulunan villanın baştan aşağı yenilenerek tadilat yapıldığı ve barajın etrafındaki yolun kenarına bir emlakçının, “Göl manzaralı parseller…” yazılı bir bez pankart asmış olduğu görüldü.

        Bütün bu görüntülerin ışığında soruyoruz;

        *Gölköy Barajı imara açıldı da bizim haberimiz mi yok?

        *İçme ve kullanma suyu havzası koruma planı ile uygulanan imar yasağı, İmar Barışı yasası ile delinmeye mi çalışılıyor?

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir