Kuş Gribini Bahane Eden Fırsatçılar Yumurta Fiyatlarını Yükseltti

Kuş gribi bahane eden fırsatçılar, yumurta fiyatlarını yükseltti. Toplam 120 milyon tavuğun sadece 3 milyonu itlaf edildi. Tarım Bakanlığı hızla yayılmayı önledi. Ancak fırsatçılar “Yumurta yok” algısıyla fiyata zam yaptı.

Son dönemde artışa geçen yumurta fiyatlarının arkasından yine bir fırsatçılık çıktı. Afyonkarahisar’ın Başmakçı ve Denizli’nin Honaz ilçelerinde yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine bölgenin karantinaya alınmasıyla fırsatçılar da harekete geçti. Bir haftada yumurta fiyatlarına yüzde 10’dan fazla zam yapan fırsatçılar, bir taraftan da “Piyasada yumurta yok” algısı oluşturmaya başladı.

Türkiye’de toplam 120 milyon adet tavuk var. Afyonkarahisar’ın Başmakçı’da 2 milyon 850 bin, Denizli’nin Honaz’da ise 500 bin olmak üzere toplam 3 milyon 350 bin adet tavuk itlaf edildi. Yani itlaf edilen tavuk sayısı toplam tavuk sayısının yüzde 5’ini dahi bulmuyor. Günlük 90 milyon adet yumurta üretildiğini belirten sektör temsilcileri son dönemde yüzde 10’luk üretim fazlasının bulunduğuna dikkat çekiyor.

Çok küçük bir bölgede görülen vakaların ardından Tarım Bakanlığı’nın hızlı hareket ettiğini ve bölgeyi karantinaya aldığını belirten sektör oyuncuları, “Şu an fiyat artışını gerektirecek hiçbir durum yok ancak her kuş gribi vakası haberlerinin ardından fırsatçılar harekete geçiyor, fiyatları artırıyor” diyor. Üreticide L boy yumurtanın 1.90 TL olduğunu anlatan sektör oyuncuları, fırsatçılık yaparak fiyatları artıranlara karşı acil harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

YUMTAT Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kaya, toplam 3.3 milyon tavuğun itlaf edildiğini belirterek, “Sayı çok sınırlı, toplam üretimi asla etkilemez. Kaldı ki son dönemde yüzde 10’luk bir üretim fazlası vardı” dedi.

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir