Ak Parti Bolu’dan Milletvekili Çıkaramayabilir.

Padişah bir gün Sadrazamına şöyle dedi “artık sana ihtiyacım kalmadı, gidebilirsin” bunun üzerine Sadrazam Padişaha bunun sebebini sorduğunda “bunca senedir yanımdasın bir kez olsun beni eleştirmedin, bir kez olsun yanlış bir karar aldığımı söylemedin” demiş. Bu kıssadan çıkarılacak hisse ise şu: Ben bir basın mensubu ve Bolu milliyetçisiyim yaklaşmakta olan seçimlerle ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Paylaşacağım bilgiler bazı vekil adaylarını üzebilir ancak seçime kısa ama bir o kadar da uzun bir süre var. İş işten geçmiş sayılmaz. Siyasi partiler veya adaylar kendilerine bir çıkarım yapabilirler o nedenle kimse bu yazımdan dolayı küsmesin. Hepimiz Bolu’nun evladıyız ve Bolu’nun menfaatlerini gütmemiz gerekir.

Yapılacak olan seçimlerde Bolu il genelinde yaklaşık 237 bin seçmen oy kullanacak. Üç vekil çıkaran ilimizde her bir vekil adayının 79 bin oy almadan Ankara’ya gitmesi imkansız. Bunu öncelikle vekil adaylarının aklında bulundurması gerekiyor. Bizde aklımıza not edelim.

Ticaret Odası Başkanı Türker Bey’in vekil olacağını biz kahin arkadaşlara söylemiştik biz her şeyi paylaşmadığımız kendimizi ispat peşinde de olmadığımız için konunun PR’ı başkasının oldu ancak PR’a da ihtiyacımız yok amaç Bolu’ya hizmet. Geçen yıl yapılan Ömerler köyü mevlidine katılan İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş bana seçimleri nasıl gördüğümü sorduğunda 1+1+1 yani AK Parti, CHP, İYİ Parti olur demiştim ve çok sevinmişti. O var diye demedim bunu herkese anlattım. O zamanlar bu iddiayı çok uç bulanlar şu sıralar 1+1+1 olur diyorlar dediğime geldiler ancak ben vekil adaylarının açıklanması ile geldiğimiz noktada 1+1+1 iddiasından vaz geçtim.

Ben bu şeçimlerde esas çekişmenin İYİ Parti ve MHP adayları arasında geçeceğine inanıyorum. Şöyle ki:

Ak Parti’nin birinci sıra adayı Yüksel Coşkunyürek birinci sıradan listeye girdi ancak bence çok sevinmemesi gerekir diye düşünüyorum. Bolu’da insanlar artık Gerede’li siyasetçilere Düzce’den kurtulduk şimdi de Gerede çıktı gözü ile bakıyorlar. Bolu Merkez İlçe’den birinci aday çıkartılmayıp Gerede adayının birinci sıraya konulması Bolu’da ikinci Fatih Metin olayının yaşanmasına neden olabilir. Gerede’de yaklaşık 27 bin seçmen oy kullanacak ancak Yüksel Coşkunyürek Gerede’de çok tanınmış halkın içinden tanınan bir isim değil. Öyle olsa bile Gerede’den tüm oyları alsa bile 27 bin oyla Ankara’ya gidemez geriye 52 bin oy gerekiyor. İnsanlar “iki dönem milletvekili bir dönem Bakan Yardımcılığı yapan Yüksel Coşkunyürek Bolu için ne yaptı?” şeklinde eleştirilerde bulunuyorlar. Peki ikinci sıra adayı Arzu Aydın’ın sadece Yüksel Coşkunyürek’in vekil olmasına katkısı olur mu? Yani biz Yüksel Coşkunyürek’i istemiyoruz ama Arzu Aydın’ı çok istediğimiz için bu işe çokça asılıyor ve kendisini destekliyoruz dediğinde ne olur?

Bu benim düşüncem değil ama Arzu Aydın parti içinde bile halen “içimizdeki ok” olarak yani CHP’li olarak nitelendiriliyor. Yerel Seçimler’den sonra İlçe ve Köylere yeterince bütçe ayrılmaması, Yeniçağa ve Dörtdivan OSB bölgelerinin yıllardır bitirilememiş olması, Bolu’ya yeni bir hastane kazandırılamaması, Tanju Özcan ile yeterince mücadele etmemesi, FETO itirafçısı Abdullah Onur ile inşaat sözleşmesi yapması nedeni ile sadece halk değil Ak Parti’nin önde gelen siyasetçileri bile kendisine tepki gösteriyorlar. Bolu il genelinde Arzu Aydın’a karşı olumsuz bir tutum hakim. Bu durum Yüksel Coşkunyürek’e bir destek değil oy kaybı olarak dönecektir. Yani sırf Arzu Aydın vekil çıkamasın diye Ak Partilililer kendi kendilerine bile oy vermeyebilirler.

Tüm bu tespitlerden yola çıkarak söylüyorum ki Ak Parti Bolu’dan ilk defa vekil çıkaramayabilir. Peki CHP’de durum nasıl olur?

CHP’de Türker Ateş Tanju Özcan’ın ilk zamanlar desteklediği adaydı halen daha kendisini desteklediğini düşünüyorum. Türker beye karşı söz ve tutumları tam bir kayıkçı kavgasından ibaret biz 2019 yılında Tanju Özcan’ın kendisi yerine Türker Ateş’i Ankara’ya vekil olarak gönderileceğini öğrendik tabi o zaman bunu yazsak kimse bize inanmazdı. Bizden duyup yazanlar olmuş mühim değil. Ak Parti ve Fatih Metin’e yakınlığı ile bilinen Bolu Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Türker Ateş istese Ak Parti’den aday gösterilebilirdi.

Türker Ateş’in damdan düşer gibi CHP siyasetinin içine düşmesi ve sonrasında CHP İl Başkanı Ersan Türkoğlu’nun basına yaptığı “kararı Genel Merkez verecek ” açıklamasından zaten CHP Genel Merkezi’nin kendilerine “siz çocuksunuz büyüklerin işine karışmayın mesajı verildiğini” anlamıştık. Tıpkı Yüksel Coşkunyürek de olduğu gibi Bolu seçmeni bu duruma büyük bir tepki gösterdi istenmeyen adam ilan edildi. Ayrıca kendisine destek verecek Gerede gibi bir tabanı da yok. Genel siyasete bakıldığında HDP ile iş birliği içinde olan eski Ak Parti artığı partilerle ittifak kuran bir Genel Başkanı var buradan kendisine bir puan gelmez. İkinci sıra adayı Burak Cop Kılıçdaroğlu kontenjanından aday oldu. Bolu’da siyasete yakın solcu koyu komünist çevrelerce de sevilen bir aday ancak tabanda bir karşılığı yok o nedenle Burak Cop için verilecek oylar da Türker Ateş’in 79 bin oy almasına yardımcı olamayabilir. CHP’de Ankaraya vekil gönderemeyebilir.

Gelelim İYİ Parti’ye, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in millet ittifakı masasından “bizim kumar masasında da, noter masasında da işimiz yok” açıklamasıyla ittifaktan ayrıldığını açıklaması ve sonrasında geri dönemsi ile sadece Bolu’da değil yurt çapında çok büyük bir kan kaybetti ancak durum Ahmet Örnekbaş için hiçte öyle değil. Örnekbaş Bolu’da sevilen bir esnaf 2019 yılında CHP ile yaptıkları ittifakın en büyük kazananı Ahmet Örnekbaş denilebilir. Belediye ve Tanju Özcan rüzgarını çok iyi kullandı. Halk ve esnaflarla adeta iç içe geçti. Büyük bir emek verdi. Kendisi üzerindeki tek ve en büyük olumsuzluk Genel Başkanı ve Millet İttifakı diyebilirim. 79 bin oyu zor da olsa toplayabilir diye düşünüyorum. Ayrıca şöyle bir durum da var. Tanju Özcan ve Türker Ateş gerçekten kayıkçı kavgası yapmıyorlarsa Tanju Özcan’ın Ahmet Örnekbaş’tan başka tutunacak dalı kalmadı. Rasim Özdemir’in aday gösterilmemesi, BGC seçimi, Baro seçimi, CHP İl Başkanlığı, İlçe Başkanlığı ve yönetimlerinde desteklediği adaylar bir bir ya kaybetti yada saf dışı bırakıldı. Tanju Özcan’ın Ahmet Örnekbaş’tan başka tutunacak dalı kalmadı. Bu durumda Tanju Özcan Belediye imkanlarını kullanarak kendisine desteği arttırır ve özellikle de ilçelerdeki oyların İYİ Partiye kaymasını sağlayabilirse zor ve düşük bir ihtimal de olsa İYİ Parti iki vekil ile Ankara’ya gidebilir.

Bu seçimin açık ara farkla ilimizde kazanacak partisi MHP gibi görünüyor. Diğer adayların aksine Ahmet Örnekbaş gibi İsmail Akgül’ün olumsuz bir CV’si yok. Genel siyasette de muhafazakar, milliyetçi tabanda bulunan partisi ve Genel Başkanı’nın görünümü de oldukça iyi. Ak Parti’den kaçan oylar ile CHP ve İYİ Parti’den kaçan oylar ile tüm kararsız oylar İsmail Akgül’e yani MHP’ye gitme olasılığı oldukça yüksek. Bu durumda MHP Ankara’ya iki vekil gönderebilecek gibi görünüyor.

Tüm bunlar benim tespitlerimden yola çıkarak yaptığım tahminlerim. Tabiki doğrusunu 14 Mayıs’ta halk sandık başında söyleyecek. İyi olan kazansın, Bolu kazansın.

Bu uzun yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Hoşça kalın…

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir